Det började med en föreläsning i Luleå och slutade med ett brödrecept. Igår sammanfattade jag historien i ett facebook-inlägg och borde nog sett receptförfrågningarna komma men så långt tänkte jag inte. Är ju inte den som brukar lägga ut recept direkt men här kommer det till er som undrade!

Nu skriver jag ut receptet som jag fick det, därav att allt mäts i gram. Eftersom receptet kommer från en hotellrestaurang så är grunden egentligen för att göra 25 bröd. Här blir det till ett alt. två bröd, beroende på hur höga skivor du vill ha. Vill ni nu tvunget ha det i dl/msk/tsk-mått får ni själva konvertera.

Skärmavbild 2015-12-12 kl. 09.53.08Ingredienser
3 dl gräddfil
2 dl mjölk (3%)
182 g strösocker
97 g majs
68 g majsmjöl
68 g polenta
35 g smör
11 g bakpulver
2.5 g aleppo (Chilipeppar, jag hade inga så jag körde cayennepeppar för att få till lite hetta)
2 g Salt

Någon form av Tomatchutney (Gutö Tomatchutney), även Santa Marias “Pine apple salsa” funkar bra. Jag gillar russin så jag hackade ner lite russin i den, blir en god sötma till det starka.

Tillberedning
1. Blanda alla torra ingredienser
2. Torka majsen lätt i en torr panna
3. Smält smöret
4. Blanda ihop allt till en jämn “deg” (snarare smet, börjar självförtroendet tryta här så är det fullt förståeligt då det ser ut mer som gröt än bröd, men ha förtroende för smeten och dig själv så löser sig även brödet)
5. Häll sedan över i brödform
6. Baka i ugnen på 180 grader i cirka 30 minuter, pensla gärna någon gång med smör.
7. Sänk därefter temperaturen till 150 grader och baka tills brödet har en innertemp. av 96 grader.

Låt svalna. Skär i bit, släng på lite Bregott och chutney/salsa sen tryck in i kakhålet och tugga som om det inte finns någon morgondag. När du väl får in brödet i munnen inser du att det kvittar om det finns en morgondag för du har redan hamnat i himlen.