Ursäktar du dig med att det är svårt?

Svårigheter

(Bildcred till www.lottizdays.se)

När jag var nio borrade man sex stycken hål i mina ben för att låta övertrycket som fanns där läcka ut så jag kunde få slippa mina bensmärtor. Sex stycken, åtta millimeter stora hål som medförde stora blödningar, skador på höfter och knäna som än idag gör sig hörda. Jag blev sängliggandes i veckovis efter de operationerna. Ja, plural, operationen gjordes åtta gånger under tonårsperioden och resulterade i 150 dagar per år på sjukhus i snitt.

I min föreläsning pratar jag en del om att ta ställning. Att äga sin situation och se saker som utmaningar istället för svårigheter. Jag pratar bland annat om en av de svåraste sakerna vi kan göra. Jag pratar om att misslyckas.

Det är tack vare att vi misslyckas ömsom lyckas som vi närmar oss vägen till vårt mål.

Jag blev tvungen att lära mig gå på nytt efter varje operation, min kropp fördärvades och jag tvingades välja mellan att ge upp eller härda igenom. Köra ner skallen och plöja timme efter timme i varmvattensbassängen med sjukgymnasterna. Det gjorde ont, jag misslyckades, det blev nya blödningar, nya skador och bakslag.

Det var svårt.

Men vet ni vad? Idag sprang jag en kilometer på ett löpband trots att kroppen är ruskigt sliten och det var svårt att ta sig ur sängen. Hade du frågat mig för tio år sedan om det skulle vara möjligt hade jag tvivlat. Att något är svårt, är inte ursäkt för att låta bli att försöka, oavsett det är sjukdom eller om det är att ta steget i karriären som skrämmer dig. Det kommer vara tufft, det är inte enkelt och många gånger kommer både du själv och andra tvivla på om du gör rätt. Utveckling och galenskap ligger förvånansvärt nära varandra ibland.

Saker som kommer gratis, är sällan värda lika mycket som saker du jobbat hårt för att lyckas genomföra.

Vissa dagar kanske du får sänka förväntningarna för att orka med. Glöm inte att uppskatta de små sakerna längs resan. Jämför dig inte med andra, och deras förutsättningar. Det är DIN utveckling, det är DIN resa och det är där DU står i fokus.

Utmana dig själv vare sig du är chef, anställd, sjuk, frisk, idrottare eller knypplingsexpert.